Tel: 737 45 22 32    

IgG4 intolerance potravin – Ošetření

Koncepce Allergo – screen®, díky které zprostředkováváme vyšetření intolerance potravin, byla vyvinuta za účelem, aby měl terapeut, či samotný klient k dispozici strukturovaný a účelový diagnostický režim k hodnocení nejasných potravinových nesnášenlivostí.

IgG4 intoleracne potravin patří k nejčastějším potížím, na které si klienti stěžují. Projevuje se především v břišní oblasti jako bolest, pocit plnosti, plynatosti, či jako opakující se průjem nebo zácpa. Mimo to se mohou objevit potíže, které nejprve ukazují na zcela jiné onemocnění. Poruchy nálad, chronická únava, úzkost, deprese, stav vyčerpanosti, nadváha nebo nedostatek energie se dají považovat jako varovné reakce těla na intoleranci. Příznaky jako jsou bolest svalů a kloubů, bolest hlavy nebo migréna a změny chování či hyperaktivita lze jako důsledek individuálně nesnášených potravin pozorovat zejména u dětí.

Příznaky falešné alergie, neboli pseudoalergie, jsou naopak spojeny spíše s akutními problémy, jako Quinckeho edém, zrychlená srdeční činnost či snížené svalové napětí.

Test intolerance potravin by měl být zvážen vždy, pokud klienta trápí nejasné chronické onemocnění, jejichž příčiny se nepodařily klasickou diagnostikou odhalit.

Test intolerance také zároveň doporučujeme pro ty, kteří plánují návštěvu u nutričního či výživového poradce nebo pro ty, kteří jen chtějí změnit způsob svého stravování. Výživový poradce tak bude mít přesný přehled nad potravinami, které jsou vhodné pro Vaši dietu a vyvarujete se nepříjemným problémům, které mohou náhlé změny stravování doprovázet. Výživový poradce tak bude doslova pracovat s Vašim tělem a Vašimi potřebami a jeho práce tak bude maximálně efektivní.

Podle individuálních potřeb klientů nabízíme základní vyšetření intolerance potravin Allergo-screen® Basic a nejkomplexnější vyšetřovací profil Allergo-screen® Plus.

Odebraná krevní séra zasíláme speciálním kurýrem do laboratoře Ganzimmun. Během pěti pracovních dnů obdržíme výsledky v elektronické podobě.

Doplňková vyšetření

Allergo- screen® Inhalation

Objasnění inhalační alergie je indikováno, pokud klient trpí následujícími potížemi:

  • Astma bronchiale
  • Pálení očí
  • Dráždivý kašel
  • Senná rýma
  • Rinitida

Tento profil zahrnuje nejčastější spouštěče inhalační alergie. Vyšetřuje se celkem 36 alergenů v 9 oblastech:

  • Stromy časně kvetoucí
  • Stromy pozdně kvetoucí
  • Trávy časně kvetoucí
  • Trávy pozdně kvetoucí
  • Plísně
  • Domácí prach
  • Užitková zvířata
  • Hlodavci
  • Peří

Allergo – screen® Schimmelpilze (plísně)

Neodhalené alergie na plísně jsou velmi časté, počet lidí postižených plísňovou alergií jde až do milionů. K nejčastějším plísním, které vyvolávají nejprudší alergie, patří mj. aspergily a houby rodu Alternaria. V souvislosti s aktuálním stavebním trendem, kdy přibývá klimatizací, těsně uzavírajících oken a masivních tepelných izolací, jsou zdraví škodlivé zátěže v interiérech stále častější. Zatímco chemické zátěže ze stavebních látek jako PCB nebo lindan byly mnohokrát diskutovány, zůstávají naopak mikrobiologické aspekty zatím upozaděny a vzniká tzv. Sick Building Syndrom – syndrom nezdravých budov.

Stejně jako pyly patří i plísně mezi látky, které jsou zodpovědné zejména za alergická onemocnění dýchacích cest jako rhinitis, bronchitidu nebo astmatické potíže, ale působí i podráždění kůže, zánět spojivek, gastrointestinální poruchy nebo chronické stavy vyčerpání. Alergie mohou být vyvolány dvěma způsoby: Jednak inhalací alergenů do dýchacího traktu, jednak – což je vzácnější – požitím alergenů s kontaminovanou stravou.

Vyšetření může být provedeno jak na protilátky proti plísním typu IgE, tak na vyvolávající protilátky proti plísním typu IgG.

V profilu Allergo-Screen® Schimmelpilze IgE a IgG se testuje nesnášenlivost vůči 45 plísním a kvasinkám.

Materiál vzorku: vždy 1× sérum

Allergo-Screen® Pseudoallergie

Pseudoalergické reakce jsou zánětlivé reakce, které spočívají v neimunologickém uvolňování zánětlivých mediátorů vytvořených v granulocytech, jako jsou leukotrieny a histamin. Spouštěči takzvaných pseudoalergických reakcí mohou být potravinová barviva a přídavné látky, pomocné látky v léčivech, léky a přírodní složky potravin. Příznaky sahají od rhinitis, astma bronchiale až po závažné anafylaktické oběhové reakce.

Histamin-Intoleranz (histaminová intolerance)

Histaminová intolerance vychází z nesnášenlivosti histaminu přijatého s potravou nebo uvolněného z tělesných buněk.

Histaminová intolerance (HIT)

Histaminová intolerance může být vyvolána různými mechanismy. K nejčastějším příznakům, které histaminovou intoleranci doprovází, a které nadbytek histaminu způsobuje, patří:

Histaminová bolest hlavy (migréna), flush (zrudnutí po požití alkoholu, především červeného vína, sektu, likéru), hypotonie, tachykardie, generalizované svědění, Quinckeho edém (otok rtů, víček a obličeje, dušnost), alergické reakce jako „ucpaný“ nos, zarudlé oči, astma bronchiale, poruchy spánku, arytmie, urtikárie, průjmy, anafylaxe, vomitus, dysmenorea.

Podezřelé jsou obtíže jako bolesti hlavy, migréna nebo kožní reakce, které se vyskytují především po konzumaci následujících potravin:

Potraviny bohaté na histamin

  • Dlouho zrající sýry jako gouda, camembert, ementál, plísňový sýr
  • Uzené, nasolené, sušené maso, nesprávně skladované, zkažené maso, marinované maso, např. Osso collo, suchý salám, uzené maso
  • Uzené, sušené, zkažené, nesprávně skladované, marinované ryby, např. sleď, makrela, sardel, tuňák
  • Ananas, jablko, banán, jahoda, mrkev, kiwi, dýně, pomeranč, kyselé zelí, špenát, rajčata
  • Šampaňské, likér, červené víno, sekt
  • Kopřivový čaj, černý čaj
  • Kakao, slané pečivo (tyčinky, krekry apod.), nugát, ocet z červeného vína, čokoláda

Základní testy intolerance potravin doporučujeme provádět v ročních intervalech.
Doplňková vyšetření doporučujeme provádět dle potřeby nebo po poradě s odborníkem.