Tel: 737 45 22 32    

Testy potravinové intolerance

 

 

 

Přesné laboratorní testy, které ze vzorku kapilární krve (odběr z prstu) zkoumají Vaši reakci na různé potraviny. Jde o přesné laboratorní určení potravin které zapříčiňují zvýšenou hladinu protilátek IgG v krvi.

Co je potravinová intolerance

Potravinová intolerance je nesnášenlivost nebo přecitlivělost žaludku vznikající při příjmu potravy. Tato nesnášenlivost vzniká v procesu trávení, kdy se potraviny v těle rozkládají na jednotlivé části. Pokud je však trávicí trakt soustavně zatěžován nevhodnými potravinami, může postupně docházet k syndromu zvýšené propustnosti střeva. Takto se do těla dostávají látky, proti kterým se chce naše imunita bránit a vytváří protilátku typu IgG. Tyto tělem produkované protilátky začnou vytvářet s antigenem shluky – imunokomplexy, které se usazují kdekoliv v těle a mohou způsobovat zdravotní problémy. 

Potravinová intolerance se často zaměňuje s pojmem alergie. Při alergii jde však o okamžitou a často velmi silnou reakci imunitního systému, zatímco intoleranci člověk nepocítí hned. Škodí tak řečeno nenápadně, reakce na rozdíl od alergie jsou opožděné a symptomy se mohou dostavit až o několik hodin nebo dní. I když potravinová intolerance není přímo životu nebezpečná, její vliv by se neměl nikdy podceňovat, protože se často stává, že osoby trpící touto chorobou mají ztíženou schopnost vést normální zdravý život.

Příznaky a diagnostika

Potravinová intolerance může mít různé příznaky a může ovlivnit funkci téměř každého orgánu v našem těle. Víc o příznacích této nemoci můžete najít v sekci příznaky potravinové intolerance.

Na zjištění potravinové intolerance je možné použít metodu tzv. eliminační diety, která je ovšem zdlouhavá a z hlediska relevantních informací neefektivní. Jde o způsob, kdy si člověk zapisuje všechny potraviny, které v daný den snědl a jak se po tomto jídle cítil. Takto si sleduje změny v chování organismu a ze svého jídelníčku vyloučí potraviny, které mu určitým způsobem škodí. Tato metoda má ovšem spoustu nevýhod, jednou z nich je i nemožnost zjištění intolerance na víc potravin najednou.

Druhá možnost jak zjistit, zda je daná osoba intolerantní, je obstarání si testu potravinové intolerance. Ten dokáže v průběhu čtyřiceti minut identifikovat složky potravy, které škodí konkrétnímu lidskému organismu. Celý test funguje na báze pozitivních, resp. negativních reakcí na jednotlivé složky potravy.

Pokud konkrétní osoba zjistí, že její tělo je vůči některé potravině intolerantní, má možnost navštívit některé ze spolupracujících center, kde jí poskytnou poradenství v oblasti úpravy stravy a náhrady jednotlivých potravin tak, aby se i po vyloučení potraviny zachoval správný příjem živin a minerálů.

Intolerance

Produkty

FoodDetective™
Základní laboratorní test potravinové intolerance. Zjišťuje intoleranci na 59 potravin.
FoodPrint®
Je dnes nejpřesnější a komplexní laboratorní testování Potravinových intolerancí (využívá k identifikaci specifických protilátek IgG na potraviny ze vzorku kapilární krve). Testujeme najednou víc než 220 druhů potravin.

SEPEA

Certifikovaná laboratoř, která se specializuje na testování potravinových intolerancí.

Kdo jsou její partneři?
Pro spolupráci si vybírá nejlepších partnerů. Pro testování jsou to britské společnosti Omega Diagnostics a Cambridge Nutritional Sciences, které disponují vlastní vědeckou základnou, výzkumem a lety zkušeností.

S kým spolupracuje?
S lékaři, zdravotnickými zařízeními, odborníky na výživu. Poskytují testování i individuálním klientům, kterým umí po testování zabezpečit také poradenství.

Jsou testy spolehlivé?
Spolehlivost je 96%. Britský partner je členem britské Asociace pro in vitro diagnostiku (BIVDA). Management kvality jejich zařízení je certifikován ISO9001: 2008 a také ISO 13485: 2003. Odběrné sady SEPEA Elisa Screen mají certifikát Slovenského státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Sepea testuje z kapilární krve (odběr z prstu). V této oblasti poskytuje nejvyšší úroveň služeb a proto si pro spolupráci vybírá nejlepší partnery.

Více informací naleznete na: https://sepea.cz

Odborně spolupracujeme s Dr. Med. Univ. Ivana Lacková